Učenici Srednje medicinske škole u edukativnoj posjeti Centru Svitanje


Učenici Srednje medicinske škole u edukativnoj posjeti Centru Svitanje

Autor članka: | Link na izvor članka: ovdje

U četvrtak, 2. svibnja Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje su posjetili učenici 3. razreda Srednje medicinske škole Koprivnica, u pratnji profesorice pedagogije Maje Maričić. O važnosti i značenju Ustanove, učenike je upoznao ravnatelj Centra Svitanje Mladen Fajdetić. U uvodnom dijelu svoga predavanja, upoznao je učenike s poviješću ustanove, koja je nekada bila poznata kao “Dječji dom Svitanje” a osnovana je daleke 1957. godine.

Istaknuo je kako je i dalje riječ o socijalnoj ustanovi koja skrbi za djecu, ali je promijenjen  naziv krajem 2014. godine u skladu s procesom transformacije i deinstitucionalizacije.

Djece na smještaju više nema zato što je cijeli sustav socijalne skrbi sada postavljen tako da je smještaj djece u ustanove zadnja opcija jer je najnepovoljnija za dijete. Naglasak je na radu s obiteljima, udomiteljstvu, radu u lokalnoj zajednici kroz usluge poludnevnog boravka i savjetovanja i pomaganja. Ravnatelj je naglasio kako je poticanje obiteljskog smještaja umjesto institucionalnog u skladu  i s preporukama Vijeća Europe, Odbora za prava djeteta Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija.

Skip to content