O nama

O nama

Autor članka: | Link na izvor članka: ovdje
Ravnatelj ustanove Mladen Fajdetić

RAVNATELJ

_

Riječ ravnatelja

Dragi prijatelji,

dobrodošli na mrežnu stranicu Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje! Drago nam je što ste posjetili našu stranicu i zbog toga smo vam od srca zahvalni. Ustanova je osnovana daleke 1957. godine Rješenjem Skupštine kotara Koprivnica. Kao što naša ustanova nosi naziv “Svitanje”, vjerujem da je mnogim našim korisnicima, tj. djeci, mladima i njihovim obiteljima boravak i dolazak u ove prostorije jedno radosno svitanje u njihovim životima koje može biti jedan novi početak njihovog svitanja u bolji dan i bolje sutra.

Naša osnovna zadaća je briga o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i izvan vlastite obitelji. Djeca koja iz različitih razloga nemaju adekvatne životne uvjete, kod nas pronalaze svoj drugi dom.
Centar Svitanje pruža socijalne usluge poludnevnog boravka u gradu Koprivnici, te u Ludbregu u Varaždinskoj županiji. Također pružamo socijalnu uslugu savjetovanja i pomaganja bioloških i udomiteljskih obitelji, uslugu savjetovanja i pomaganja djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi i djeci smještenoj u udomiteljskim obiteljima, te uslugu savjetovanja i pomaganja posvojiteljskim obiteljima. Naši stručni radnici educiraju udomitelje za područje grada Đurđevca i grada Ludbrega, te pružamo socijalnu uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku u gradu Koprivnici u 2 stana u vlasništvu Grada Koprivnice.
Zahvaljujući podršci našeg osnivača Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao i Koprivničko-križevačke županije, te gradova Koprivnice, Ludbrega, Križevaca i Đurđevca, brojnih donatora i prijatelja trudimo se pružiti najbolju skrb našoj djeci.
Osjećam se posebno ponosnim što pomažemo mladim ljudima da oblikuju svoju budućnost i sudjelujemo s voljom i ljubavlju u njihovu odgoju i razvoju. Kada govorimo o odgoju, ne možemo ne govoriti o ljubavi, jer odgoj je ljubav koja čini da netko živi, izrasta, raste…
Pored ljubavi, korisnicima u našem centru, osiguravamo dobre stručnjake, ugodno ozračje, osmišljen odgojni program i uzorno odgojno iskustvo. Nastojimo sve naše korisnike upoznati s plemenitim ciljevima koji u njima mogu probuditi radost i nadu u bolje sutra.
Nastavit ćemo i nadalje činiti male, optimistične korake u našem radu s korisnicima, imajući na umu da u svakom dobrom djelu, poticaju, pohvali i osmjehu, mijenjamo lice Zemlje, te postajemo bolji ljudi!
Od srca hvala svima na brizi, pomoći i suradnji, te što smo vam često u vašim planovima kojima podupirete naš rad.

TKO SMO MI?

_

Naša misija i vizija

Razvijati visoku kvalitetu podrške i pomoći djeci, roditeljima i obiteljima kroz pružanje usluga psihosocijalnog rada. Pomoć djeci i mladima da žive u sigurnom okruženju. Pomoć djeci i mladima kako bi kao pojedinci razvili svoj puni potencijal. Zalaganje za djecu i mlade u zajednici, jačanje svijesti zajednice o potrebama djece i mladih i njihovom ravnopravnom položaju u društvu. Djeca i mladi i njihove obitelji su u središtu svih naših usluga.

Stvoriti centar za pružanje specifičnih socijalnih usluga sjeverozapadne Hrvatske. Osigurati sigurno i poticajno okruženje za djecu i mlade u biološkim, udomiteljskim ili posvojiteljskim obiteljima (UN, rezolucija 44/25, 1989.).

GDJE DJELUJEMO

_

Organizacija centra

Sjedište Centra je na adresi, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10 III. kat, Koprivnica. Osim poslovnog prostora sjedišta, Centar djeluje u poslovnim prostorima na adresi Trg bana Josipa Jelačića 7, Koprivnica i Trg Sv. Trojstva 16, Ludbreg. Centar djeluje bez podružnica. Ravnatelj je Mladen Fajdetić, magistar primarnog obrazovanja.

KOLIKO POSTOJIMO

_

Naša prošlost

Ustanova je osnovana 16.10.1957. Rješenjem Skupštine kotara Koprivnica br. 257/5, a osnovom članka 78. stavka 1. Zakona o ustanovama (“Narodne novine” br. 76/93, 29/97 i 47/99) postao je javnom ustanovom.

PROJEKTI I PROGRAMI

_

Naši projekti i programi

Program Socijalnog uključivanja  – razmjena mladih „Ruksak pun potencijala“

 

Program Socijalnog uključivanja provodi udruga Igra iz Zagreba od 2002. godine. Namijenjen je unapređenju životnih vještina i kompetencija mladih osoba koje se nalaze u alternativnoj skrbi (izvan bioloških obitelji) i pružanju podrške tijekom samostalnog života mladima koji su izašli iz alternativne skrbi i sada žive samostalno. Program omogućuje mladima iz skrbi da razviju vlastite potencijale te da se nakon izlaska iz skrbi aktivno uključe u društvo u kojem žive.

U sklopu ovog programa  udruga Igra  organizirala je razmjenu mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore nazvanu “Ruksak pun potencijala”.  Na ovoj razmjeni sudjelovala je korisnica naše usluge organiziranog stanovanja uz povremenu podršku u periodu od 22. do 29. lipnja 2019. godine u Svetom Roku. Sudjelovanjem u razmjeni mladih unaprjeđuju se kompetencije za samostalan život, proširuje se socijalna mreža, uči iz iskustava drugih mladih koji dijele slične sudbine te se uči o kulturama zemalja sudionika.

Valamar, projekt “Morsko svitanje” – ljetovanje u rujnu 2019. godine

 

U okviru programa “Tisuću dana na Jadranskom moru” tvrtka Valamar donira ljetovanja u svojim hotelima i kampovima djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s određenim zdravstvenim teškoćama, djeci s posebnim potrebama i djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Korisnici naše usluge poludnevnog boravka uključeni su u ovaj program –  projekt „Morsko svitanje“ te su u periodu od 3. do  6. rujna 2019. godine ljetovali u Baški na otoku Krku. Ovo putovanje za neke od njih bio je prvi susret s morem i prvo dulje odvajanje od obitelji. Bila je to prilika za  nova iskustva, učenje,  upoznavanja kulturno-povijesnih  znamenitosti, druženje, igru i zabavu.

Jednogodišnji projekt “Zrake ljubavi”

Projekt „Zrake ljubavi“ zajednički provode Centar Svitanje, korisnici usluge poludnevnog boravka i učenici 2.c razreda OŠ „Braća Radić“ zajedno sa svojom učiteljicom Vesnom Mlinarić.  Projekt se provodi tijekom školske godine, od 7. listopada 2019. godine kroz nekoliko zajedničkih aktivnosti, druženja, priredbe i posjete.

Cilj projekta je razvijanje suosjećanja prema bližnjem, promicanje uzajamnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja. Tijekom projekta djeca imaju priliku družiti se, širiti svoju socijalnu mrežu i razvijati socijalne vještine. Putem igre i druženja stjecati nova znanja, razvijati samostalnost, poštovanje i prihvaćanje različitosti.

Radionice u sklopu projekta “OUTogether”  – Sirius centra

 

Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, provodi projekt OUTogether čiji je cilj unaprijediti skrb za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi. U sklopu tog projekta organizirane su  dvije radionice namijenjene osobama koje rade s mladima iz alternativne skrbi na kojima je sudjelovala odgajateljica iz našeg centra.

Radionice obuhvaćaju teme:

 • Kako pomoći mladima iz alternativne skrbi u pripremi za samostalni život?
 • Aktivno uključivanje mladih iz alternativne skrbi u zajednicu

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece 

 

Gradovi i općine – prijatelji djece poticajna je društvena i stručna akcija koju su pokrenuli Savez društva Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Cilj ove akcije je motivirati i stimulirati odrasle i djecu u gradovima i općinama Republike Hrvatske da što bolje ostvaruju prava i potrebe djece sukladno Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

 

Centar za pružanje usluga u zajednici svojim radom i nizom aktivnostima koje provodi tijekom godine s korisnicima u ostvarivanju njihovih, dječjih prava, doprinosi   i ostvarivanju ciljeva ove akcije u svojoj lokalnoj zajednici.

Tijekom 2020. godine planira se provođenje niza aktivnosti u našem Centru kroz suradnju s drugim dionicima ili samostalno u okviru sedam područja:

 • Dijete u sigurnom i zdravom gradu
 • Zdravlje djece
 • Odgoj i obrazovanje djece
 • Socijalna skrb za djecu
 • Kultura i šport za djecu
 • Slobodno vrijeme i rekreacija djece
 • Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece

ADOPTA – Uključi se – napravi korak naprijed!

Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje partner je u projektu Uključi se – napravi korak naprijed! koju provodi udruga za potporu posvajanju Adopta.  Projekt je osmišljen u svrhu poticanja i podupiranja aktivne uloge mladih u sustavu socijalne skrbi u procesu snalaženja na tržištu rada te aktivnog uključivanja u zajednicu.

Korisnici usluge organiziranog stanovanja uz povremenu podršku aktivno su uključeni u ovaj projekt sudjelovanjem na radionicama provedenim u CZSS Koprivnica, a od 12.3.2020. on-line putem poveznice

 

Projekt uključuje sljedeće cjeline:

 • informiranje mladih – održavanje informativnih predavanja za mlade o profesionalnoj orijentaciji, volonterizmu i mogućnostima aktivnog uključivanja
 • educiranje mladih – ciklus radionica za mlade s ciljem razvoja vještina važnih za snalaženje na tržištu rada
 • usmjeravanje mladihedukativno predavanje za mlade na temu profesionalne orijentacije, prekvalifikacije, profesionalnog usmjerenja i prilika za aktivno traženje zaposlenja
 • uvježbavanje naučenog, iskustveno učenje te širenje mreže podrške i kontakata
 • vođenje i superviziju – savjetodavno podupiranje i praćenje napredovanja mladih tijekom volontiranja te aktivnog traženja zaposlenja
Korisnica na Međunarodnoj razmjeni mladih, mladi na livadi
Posjet učenika 2. c OŠ "Braća Radić" - grupna fotografija
Skip to content