Potreba za zbrinjavanjem djece bez roditeljske skrbi u porastu, Svitanje obišla državna tajnica Mađerić


Potreba za zbrinjavanjem djece bez roditeljske skrbi u porastu, Svitanje obišla državna tajnica Mađerić

Autor članka: Autor članka: ePodravina.hr | Link na izvor članka: ovdje

Koprivnički Centar Svitanje posjetile su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović i načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Melita Čusek.

Ravnatelj Centra Mladen Fajdetić gošćama je predstavio djelokrug svoje ustanove i istaknuo da ustanova trenutno provodi ESF projekt “Zrno nade za nas mlade” ukupne vrijednosti 5.365.064,94 kuna, bespovratnih sredstava. Ciljevi projekta se odnose na ulaganje sredstava u razvoj i širenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, uspostavu novih socijalnih usluga u zajednici na području grada Đurđevca za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu s problemima u ponašanju, zapošljavanje novih stručnih radnika, provedbu edukacija stručnjaka i superviziju, nabavu novih vozila.

Tijekom sastanka na kojem su bili nazočni v.d. predstojnika Područnog ureda Hrvatskog Zavoda za socijalni iz Koprivnice Danijel Rušak i predstavnici Područnog ureda iz Đurđevca, istaknuto je kako je potreba za zbrinjavanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi svakim danom sve veća, stoga je zbog nedostatka smještajnih kapaciteta nužan angažman cijele lokalne zajednice i društva.

Državna tajnica Margareta Mađerić sa suradnicama, u pratnji ravnatelja Fajdetića obišla je sjedište te izrazila zadovoljstvo lijepim prostorom, ugodnim ozračjem i razigranom djecom. Djeca koja pohađaju poludnevni boravak su uz pomoć odgojiteljica gostima iz Ministarstva pripremili i darovali likovne radove.

Nakon obilaska sjedišta, zajedno su se uputili do nove lokacije na kojoj se od nedavno provodi socijalna usluga organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku. U kući se trenutno pruža skrb za sedmero djece. Kuća je unajmljena i opremljena namještajem zahvaljujući sredstvima koje je osiguralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Provedbom ove socijalne usluge cilj je osigurati uvjete da djeca žive i stanuju u okruženju koje je slično obiteljskom okruženju. U organiziranom stanovanju o djeci brinu stručni radnici i zaposlenici 24 sata dnevno.

Predstavnici Ministarstva su pohvalili radove koji su napravljeni u kući zahvaljujući Ministarstvu i donatorima.

Centar Svitanje u narednom razdoblju u suradnji s resornim Ministarstvom planira otvoriti dodatne kapacitete za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku uz pomoć Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Skip to content