FOTO Djeca bez obitelji dobila novi dom, Svitanje unajmilo kuću u kojoj će se o njima brinuti šest odgojitelja


FOTO Djeca bez obitelji dobila novi dom, Svitanje unajmilo kuću u kojoj će se o njima brinuti šest odgojitelja

Autor članka: Autor članka: ePodravina.hr | Link na izvor članka: ovdje

Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje postoji još od 1957. godine, a osnovna mu je zadaća briga o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i izvan vlastite obitelji. Upravo zato, i dan danas djeca, koja iz različitih razloga nemaju adekvatne životne uvjete, kod njih pronalaze svoj drugi dom.

S prvim danima veljače, koprivnički Centar javnost je obavijestio kako su počeli s provedbom još jedne socijalne usluge, a radi se o organiziranom stanovanju uz sveobuhvatnu podršku.

Jednostavnije rečeno, centar Svitanje ponosni je “vlasnik” unajmljene kuće velike oko 100 kvadratnih metara, a financijsku pomoć dobili su od osnivača centra te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U kući će živjeti djeca koja, nažalost, nemaju obitelj, a svoje dane moći će, kad im vremenska prognoza to dopusti, provoditi u prekrasnom dvorištu.

Foto: Ivan Balija

– Veseli me da je pokretanje nove usluge jedan logičan slijed opsežnog procesa transformacije i deinstitucionalizacije sustava i ustanova socijalne skrbi, te smo na ovaj način proširili lepezu usluga koje pružamo u zajednici – poručio je ravnatelj Mladen Fajdetić.

Dodao je kako je Svitanje jedina ustanova u Koprivničko-križevačkoj županiji, pa i šire, a koja pruža ovakav oblik skrbi najranjivijim skupinama, djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

– Ovim oblikom skrbi omogućit će se djeci koja su uskraćena za život u obitelji, skrb što sličnija onoj u obitelji, te njihovo intenzivnije uključivanje u život u zajednici, a u tome će najveću ulogu imati šest odgojitelja koje smo nedavno zaposlili. Djeci će pružati sveobuhvatnu podršku kroz 24 sata – rekao je Fajdetić.

Opremanje kuće u kojoj će se provoditi ova usluga trajalo je nekoliko mjeseci, namještena je svim potrebnim namještajem i opremom, sobe su opremljene novim krevetima, madracima, stolicama, radnim stolovima i ormarima.

– Zahvaljujem našem resornom Ministarstvu, Županiji Koprivničko-križevačkoj, Gradu Koprivnici i svim donatorima koji su nam pomogli da što prije stvorimo uvjete za pokretanjem ove vrijedne socijalne usluge – zaključio je ravnatelj Svitanja, Mladen Fajdetić.

Podsjetimo na kraju, Centar Svitanje, između ostalog, pruža socijalne usluge poludnevnog boravka u Koprivnici, Ludbregu i u Varaždinskoj županiji te socijalnu uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku u dva stana smještena u Koprivnici, a koja su u vlasništvu Grada Koprivnice.

Skip to content