Korisnici Centra Svitanje posjetili grad heroj


Grad heroj, Vukovar, u četvrtak 16. svibnja posjetili su korisnici poludnevnog boravka iz Koprivnice i Ludbrega, te korisnica organiziranog stanovanja uz povremenu podršku u pratnji stručnih radnika i ravnatelja Centra Svitanje.

Prvo mjesto posjeta bio je Memorijalni centar vukovarske bolnice, kao jedan od najpoznatijih simbola stradanja Vukovara i njegovih stanovnika.

U podrumskim prostorijama vukovarske bolnice upoznali su vjerno rekonstruiran život ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada. U tom je razdoblju gradska bolnica postala ratnom bolnicom koju je agresor sustavno bombardirao i uništavao.

Obišli su prostorije u kojima su stilizirani likovi pacijenata kao nijemi svjedoci tragedije. Upoznali su različite prostore improvizirane bolnice: sobu za rodilje, trudnice, novorođenčad, ranjenike, prostore za medicinsko osoblje, ljekarnu i kuhinju.

Sljedeća postaja bio je Memorijalni centar Domovinskog rata smješten u prostoru bivše vojarne. Ovdje su korisnici mogli razgledati eksponate na otvorenom – zrakoplove, tenkove…

Tijekom poslijepodneva posjetili su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, prošetali se središtem grada, te razgledali dvorac Eltz.

Ovaj jednodnevni izlet, sigurno će ostati u sjećanju korisnika koji su boravkom u Gradu heroju i Gradu heroja osjetili zahvalnost, empatiju i domoljublje.

Skip to content