Donacija slikovnica Centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“ prikupljenih u akciji „Čitam, dam, sretan sam“


U petak 8.4.2016. u 13.30 povodom Svjetskog dana Roma (8.4.) i Međunarodnog dana dječje knjige(2.4.) knjižničarke Dječjeg odjela koprivničke knjižnice uručit će donaciju slikovnica Centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“. Radi se o 50-ak slikovnica prikupljenih u akciji “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“ koja se provodila od 1. do 29. veljače 2016., a u njoj je sudjelovalo preko 25 korisnika, većinom mališana koji su naučili koliko je važno i lijepo pomagati. Pristigle su lijepe i poučne slikovnice namijenjene najmlađima, ali i onima koji počinju otkrivati svijet slova. Ovim slikovnicama popunit će se fond „Male knjižnice“ u centru „Svitanje“ koju je koprivnička gradska knjižnica pokrenula 2014. s ciljem poticanja čitanja i skretanja pozornosti na važnost čitanja djeci. Uz donaciju održat će se i prigodna pričaonica.
Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi pobuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Istraživanje UNICEF-a provedeno 2012. godine u kojem je sudjelovao preko 1600 roditelja pokazalo je da u Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu. To je između ostaloga i potaklo knjižničare diljem Hrvatske na provođenje akcije “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“ jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala .
Centar „Svitanje“ zahvaljuje se svima na donaciji slikovnica, a knjižničarkama Dječjeg odjela i Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica na suradnji.

Skip to content